Kunstlichtteam

Kunstlichtteam

Ontdek

Beleef

Ervaar 

Verwonder

… zijn de sleutelwoorden waarmee ik maar al te graag nieuwe deuren open!

 

 

Mijn naam is Lieselot Bal, 36 jaar, wonende te Diest en plusmama van twee prachtige dochters. 

Als artistiek leider ga ik samen met co-artistiek leider Ewoud Huls, het bestuur van VZW Kunstlicht en een gepassioneerde ploeg vrijwilligers aan de slag. Onder de foto’s vind je mijn biografie terug en een woordje uitleg over het ontstaan van VZW Kunstlicht. 

 

Lieselot
Co-artistiek leider Ewoud (links) - Bestuursleden Frederik en Luciana
Leen - Zinvolle dagbesteding (Martine Van Camp)
Agnes - Maatschappelijk werker (gepensioneerd)
Silke - Logopediste en zorgcoördinator
Joran - Opvoeder en muzikant
Rozi - Creatief therapeut
Marina - Student maatschappelijk werk
Dagbesteding De Spot - Home Martine Van Camp
Dagbesteding De Spot - Home Martine Van Camp

Als kind volgde ik vanuit passie de Hagelandse academie voor beeldende kunsten én de Hagelandse academie voor muziek en woord te Diest.  Beide opleidingen beëindigde ik als 18- jarige in schoonheid. Wat ik leerde bracht ik daarnaast graag op de planken in Toneelateljee van Koninklijk Toneelgezelschap Uilenspiegel te Diest.

Mijn passie voor kunst zorgde ervoor dat ik als 14-jarige dagelijks het treintraject deed van Zelem naar kunstschool Genk voor de studierichting architectuur en toegepaste beeldende kunsten. Samen werken en spelen leerde ik ook wekelijks in chiro Nemas Binkom zowel als lid als vele jaren in de leiding. 

Zoals veel kinderen wist ik al heel vroeg wat ik later wilde worden: kleuterleidster. Tijdens de laatste week van de middelbare examens nam ik steeds de trein naar Gent én bracht ik de vrijgekomen tijd door als vrijwilliger in freinetschool het Trappenhuis. Ook mijn vakantiewerk in de naschoolse opvang van kinderdorp Halen stond helemaal in teken van mijn kinderdroom.

Voor ik met onderscheiding afstudeerde in de bachelor ervaringsgericht kleuteronderwijs aan de Katholieke Hogeschool Mechelen, kreeg ik een jobaanbieding om samen met een nieuw team school te maken in freinetschool de Pit. Vanzelfsprekend greep ik deze kans met beide handen en gaf ik 14 jaar elke dag het allerbeste van mijzelf.

Vanuit mijn jarenlange passie schreef ik tijdens de lockdown als gastblogger voor Kleutergewijs het artikel ‘Ontluikende geletterdheid ten tijden van lockdown’. Gedurende deze veertien jaar maakte ik deel uit van verschillende werkgroepen waaronder vele jaren de werkgroep kleuterparticipatie, een actieve groep van het LOP te Diest. De jaarlijkse kunsthappening ‘Pit in beeld’ waarbij alle kinderen van de school een werk toonden in de straten en huizen van Diest, leidde ik mee in goede banen.

Een selectie van mijn opgebouwde expertise uit gevolgde vormingen en initiatieven: talen sensibilisering (opleiding CTO), anderstalige nieuwkomers (Foyer), filosoferen met kinderen (Tine Bos), mentorenvorming en aanvangsbegeleiding studenten BAKO (UCLL), de leraar die de wolken meet (Jos Maes – SMAK Gent), kennismaking wereldburgerschap (DJAPO), leerkrachtig voor de klas (Leefsleutels), Museum op maat (brailleliga), …

Intensieve deelname aan volgende internationale projecten:

  • Erasmus uitwisselingsproject: Diest – Bree – Krakow: Deelname als kind (12 jaar) én volwassene
  • Educatieve visitaties in Brazilië, Engeland, Canada en de VS.
  • Erasmus+ ‘L’Oratory’ reading project: uitwisselingsproject voor kinderen én leerkrachten uit 6 Europese landen, verspreid over 2 jaar.
  • Erasmus+ ‘Growing Together’: UItwisselingsproject voor kinderen zesde leerjaar (en kleuterleidsters)  met twee scholen in Spanje, verspreid over 2 jaar.

Als vrijwilliger kon je me terugvinden in spelotheek Kleine Klaas te Diest dat als laagdrempelige ontmoetingsruimte aan de hand van verschillende projecten i.f.v. preventie, integratie en verbinding mensen samen bracht.

In mijn vrije tijd organiseerde ik destijds uiteenlopende projecten, weliswaar steeds gerelateerd aan kunst en kinderen. Een paar voorbeelden zijn: 

  • Kunstlichtfestival: een nieuw interdisciplinair gratis stadsfestival in Diest, mét meer dan 10 artiesten uit diverse kunstvormen: Naragonia, The me in you, Edouard Provoost, Victoria Damiani, …
  • Kunstkamp i.s.m. stad Diest: een vijfdaags kunstproject voor kinderen uit een kans- en of taalarm gezin. Uit elke school van Diest en deelgemeente namen 4 kinderen deel aan museumbezoeken in Leuven (M museum), Brussel (MIM en Magritte museum), Genk (Biomista), Hasselt (Villa Verbeelding). Het initiatief, de praktische organisatie én sommige rondleidingen en workshops werden door mij geleid.
  • Drempelklas (later ‘zomerschool’) i.s.m. stad Diest (14 jaar): uit elke derde kleuterklas van Diest en deelgemeenten schreven 3 kinderen per klas in voor de jaarlijkse oefenweek. Aan de hand van de gekregen informatie per kind werkte ik op maat om de grote stap naar het eerste leerjaar kleiner te maken en hun ontluikende geletterdheid te stimuleren.

In de tijd die nog overblijft, kan je me zeker tegenkomen in één van de vele tentoonstellingen of theater-en dansvoorstellingen in zowel binnen-als buitenland. Als freelance gids en workshopbegeleidster tracht ik kinderen warm te maken voor kunst in Museum Schone Kunsten België, Civa Brussel, Art Center Hugo Voeten, enz.

De ervaringen opgebouwd in mijn klaspraktijk en tijdens cultuureducatieve activiteiten deel ik wekelijks met veel enthousiasme aan de leerkrachten van morgen.  In de educatieve bachelor kleuteronderwijs, aan de UCLL ga ik aan de slag als praktijklector.  

Tot slot is vzw Kunstlicht ontstaan vanuit een blijvende passie voor kinderen en kunst. In vzw Kunstlicht tracht ik samen met een fantastische en inclusieve ploeg vrijwilligers  bovenstaande indrukken en ervaringen te vertalen naar, en vooral samen met kinderen. Door de samenwerking met partners uit diverse sectoren (Welzijn – Onderwijs – Cultuur) wordt de strijd tegen armoede geïntegreerd. Socio-culturele projecten maken deel uit van de dagelijkse werking en vormen een basiswaarde voor de toekomst van vzw Kunstlicht.